Sweet

1. Fudgy Brownie
Resep ini sangat simple, mudah dan sangat  enak rasanya. Tips saya pada saat dipanggang jangan sampai terlalu lama nti pada saat dingin brownie akan menjadi keras. Pada saat test kematangan memakai tusuk gigi memang masih menempel itu karena adonannya mengandung coklat batangan yang banyak. Jadi bila permukaan brownie sudah kering dan tengahnya sudah mulai padat, maka sebaiknya dikeluarkan dari oven dan tunggu sampai dingin baru dipotong-potong. Brownie lebih enak di santap besok hari atau sudah dingin.
This recipe adapt from :
Ricke-OrdinaryKitchen.blogspot

Recipe :
120 gr Unsalted Butter
130 gr Flour
30 gr Cocoa powder
1/2 tsp Baking Powder
1/2 tsp Salt
225 gr Dark Chocolate cooking(Dcc) or hershey bar 
250 gr Sugar
3 whole eggs

Dir
Preheat Oven 180°c
Melt Dcc & Butter set aside
Other bowl Whisk eggs and sugar till sugar dissolve.
Add melted dcc+butter and whisk it
Sift flour and baking powder in to dough and add salt. Whisk gently and not to long. Pour to the tin as you like and bake about 50 minute or till the top side become dry.
*brownie will set when its cold




2. Sponge Cake Dasar
Adapt from Ncc-indonesia, By Fatmah Bahalwan
Resep ini sebagai resep dasar dalam membuat aneka kue ulang tahun atau cake untuk hari raya. Bila saya ingin membuat yang coklat maka tepungnya saya kurangi 4 sdm dan saya ganti dengan tepung/cocoa powder sebanyak 4 sdm juga.

Basic Sponge Cake
Recipe from fatmah bahalwan-ncc
Ingredients :
8 whole eggs
200 gr sugar
225 gr ( flour + 2 tbsp milk powder)
1 tbsp Emulsifier
100 gr melted butter/margarin
 1/2 tsp Vanila ekstract

Dir :
Preheat oven 180 °c
Mixer eggs + sugar + emulsifier till thick.
Low speed add flour and add vanila.
Add butter/margarine melted with plastic spoon mix well fold it from bottom to up.
Grease tin and pour it. Bake about 45 minute or till cook. Wait till cold then add filling as you like and decorate it as you like.


3. Brudel Cake manado
This is a yeast cake like kugelhopf, Panettone, etc

This recipe is so easy to make and no need the expert to make this recipe.
This texture between bread and cake.
This cake familiar in Manado, North Sulawesi.Indonesia. 
Resep ini sangat mudah di buat tidak perlu keahlian yang lebih dalam membuatnya karena hanya di aduk aduk saja. Cake Brudel ini asalnya dari Manado tapi sudah mulai familiar di daerah yang lain. Rasanya enak antara makan roti dan cake. Apalagi ditemani kopi atau teh manis...hmmm. Bila pembaca tidak terlalu pandai dalam baking bisa mencoba resep ini.
Photo




4. Bolu Keju
Adapt from Buku Sedap, Judul Cake Berbagai Metode

Resep ini dicoba di dapur saya dan hasilnya memuaskan dan sebagai fillingnya bisa diganti selai apa saja tapi sebaiknya dipakai selai nanas atau strawberry atau hanya whip cream dan parutan keju lebih enak rasanya.



Kue Ku' Pandan
Isi Kacang Hijau + Wijen Hitam
Sumber web.SajianSedap




So many choux (Soes) recipes that i tried but only recipe from ncc-indonesia that i like it coz never fail and i like the texture (so delicate when bite). This recipe...i add baking powder.

Choux (Soes)
source ncc-indonesia

Water 225 ml
Butter/Margarine 100 gr
Salt 1/2 tsp
Sugar 1 tbsp
Baking powder 1 tsp
Flour 125 gr
Eggs 4
Cheese 20 gr

Filling
Fresh Milk 700 cc
Sugar 150gr
Corn Flour 50gr
Custard powder 1 tbsp
Salt 1/2 tsp
Egg yolk 1
Rhum 1 tbsp
Dir.
Mix together and boil it till thick

Direction
A.Boil water, butter, salt, sugar.
B.Mix flour and baking powder and add to A. Whisk and turn off the heat. Wait till cold then add egg once at time and whisk till smooth. Spuit in tin (dont forget to grease it). Bake in 200°c pre heat first. When choux arise decrease the temperature about 180°c. Bake till no bubbles and dry.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

LapSur Ekonomis (Lapis Surabaya)

History of Spikoe/Kue Lapis Surabaya, Malang, Legit, Mandarin Copas from wikipedia In  Malang ,  East Java ,  kue lapis malang  or  spi...